top of page

Foot Reanimator.
Rebuilding the foot.

Niets zo zalig om na een lange werkdag de schoenen uit te doen en onze voeten te verlossen van die spannende hakken, stugge sneakers, smalle kostuumschoenen enzovoort... Tijd om ze te laten ademen, te herademen. De overmaat aan voetklachten, hallux valgi, achillespeesklachten kunnen soms vermeden worden. Het is het resultaat van onze voeten dagelijks op te sluiten en hun werkelijke functie te gaan verwaarlozen. We trainen hele dagen onze andere spieren, maar als we pijn in onze voeten krijgen, steken we die gewoon in een ander paar schoenen. Tijd voor verandering! Welkom bij de "Voet-reanimatie-cursus" van Kine SDW!

Voetpijn.jfif
a8avcqweh8841.jpg

Hoe kies ik de juiste schoen?

  • ZE MOETEN GOED AANVOELEN

  • GEEN "NARROW TOE BOX" (Brede tippen) 

  • KLEINE HEEL-TO-TOE DROP (Hoogteverschil tussen de hiel en de teen) (geen hakken!)

  • GEEN OVERMATIGE DEMPING SCHOENZOOL

  • FLEXIBELE SCHOENZOOL

  • VERMIJDT OVERMATIGE POSTING IN DE ZOOL (Ophoging aan de binnenzijde van de voetzool)

​

Zijn onze voeten lui geworden? Of waren ze altijd onze zwakke schakel?

 

26 voetbeentjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. Samen goed om 4 voetbogen te gaan vormen. Met op de zool een kluwen van zenuwuiteinden en receptoren die ervoor gaan zorgen dat we elke pijn, aanraking, warmte, koude, druk, vibratie of bewegingsverandering feilloos gaan waarnemen. Zo complex is de voet opgebouwd. Op elk moment weet het bovenlichaam perfect waar en waarop de voet zich bevindt. Onze voeten moeten enerzijds dienen voor stabiliteit (zodat we niet omvallen en ons gewicht kunnen dragen) en anderzijds mobiliteit, zodanig dat we kunnen wandelen, lopen, springen, hurken enzovoort..

​

 De longitidunale voetboog is het samenspel van de voetbeentjes,de ligamenten en de spieren die de voet als een brug ophangen. Door deze structuur wordt de voet plat bij de voetplaatsing en stijf wanneer de voet terug van de grond dient opgetild te worden. Samen met de achillespees en onderbeenspieren zorgt deze voetboog ervoor dat de opgewekte elastische energie van het wandelen goed hergebruikt kan worden.

 

Maar het moment dat we onze voeten in een schoen staken, veranderde er veel: De ondergrond wordt niet meer aangevoeld, onze tenen worden opgesloten in een te nauwe schoen, de voetboog hoeft een stuk minder te werken en de stabiliteit van de ligamenten en spieren worden overgenomen door de aaneensluiting van een stevige schoenzool met een stijf leder daarop geplakt. De proprioceptie valt weg, de biomechanica verandert volledig. Tijd om onze voeten te reanimeren!

​

​

Foot-reanimation: Tips & Tricks

  • Loop thuis regelmatig op jouw blote voeten rond. Geef de sensoren van je voetzool de kans te herademen en terug te wennen aan zijn originele functies

  • Een teenspreider kan helpen om het "narrow toe box effect" van de schoen teniet te doen. Gebruik een teenspreider na een lange dag in schoenen.

  • Verander regelmatig van schoenen

  • Maak gebruik van een massagebal om verklevingen in de voetzool tegen te gaan. Dit kan je doen terwijl je in de zetel zit, voor het fornuis staat,..

  • Doe de "Foot-Reanimation" oefeningen

Buroga-oefeningen

FOOT-REANIMATION
OEFENINGEN.

1. PLANTAIR FLEXIE VOET

In knielzit, op de wreven van jouw voet. Beweeg jouw poep naar achter en ga op de hielen zitten.

2. STREKKEN VAN DE TENEN

iDEM, maar steun nu in plaats van op de wreven, op de tenen.

3. TOGA

TOE-YOGA: probeer afzonderlijk jouw dikke teen omhoog te heffen en op de grond te duwen.

4. LOSMAKEN FASCIA PLANTARIS

Neem een harde bal en leg deze onder uw voetzool. Ga de pijnlijke punten gaan opzoeken en maak de verklevingen los

5. LOSMAKEN 5DE STRAAL

6. VOETBOOG VERSTEVIGEN

Leg de bal van jouw tenen op een verhoogje. Maak nu je voetboog hoger zonder de tenen te klauwen

7. KNEE TO WALL | DORSIFLEXIE

Ga 15cm van een muur staan. Probeer nu zonder jouw hiel op te heffen of je voetboog plat te maken, de muur te raken met jouw knie.

8. TOE-REANIMATION

Steek jouw vingers tussen uw tenen en klem ze stevig vast. Draai nu stevig rond in alle richtingen. Heerlijk!

9. VOETSTABILISATIE

Ga tussen 3 potjes/blokjes staan. Probeer deze nu zo ver mogelijk te verschuiven en terug te plaatsen zonder het evenwicht te verliezen

10. LOOP VEEL BLOOTVOETS

idem, maar leg de bal nu onder de bal van de 4de en 5de teen. Maak een draaibeweging met het ganse lichaam

bottom of page