top of page

1# Fysieke Activiteit: Born to be Lazy | The Story of the Human Body

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, maar doen we dit ook genoeg? We kennen allemaal de gezondheidsvoordelen van bewegen en beseffen allemaal dat we (te?) veel zitten doorheen de dag. De dagdagelijkse technologie maakt het perfect mogelijk om een week, een maand of zelfs een jaar te overleven zonder 1 voet uit het huis te zetten. We vinden steeds nieuwe dingen uit die ons het leven gemakkelijker maken. ‘Hello fresh’ zorgt voor het eten, bol.com voor benodigdheden en netflix voor het entertainment. De meeste onder ons kunnen perfect van thuis uit werken. De enige stappen die we moeten zetten, zijn die naar de Serengeti savanne voor de mens, de koelkast.


Waarom zijn we in godsnaam zo lui? Telkens als ik uit in mijn appartement kom, moet ik mij ook inhouden om de liftknop niet in te drukken. Ik ga ook liever met de auto naar het werk en ik vind deliveroo ferm gemakkelijk. Maar waarom?


We zijn niet geëvolueerd om gezond te zijn, maar wel om ons zoveel mogelijk voort te planten. En wat heb je nodig om jezelf voort te planten? Calorieën!

We hebben energie voor 2 nodig om een zwangerschap goed te laten verlopen én we hebben nog meer energie nodig om onszelf en de kids te kunnen voeden.


5km gaan joggen voor de fun, zou voor de jager verzamelaar pure waanzin geweest zijn. Of nog gekker: diezelfde afstand afleggen op een loopband. Energie verspillen aan sport, is minder kans op overleven. Voedsel was een pak schaarser, en de energie die men nodig had om het voedsel te bewerken was ook niet mals. Net daarom ging men hier spaarzaam mee om. Het lui zijn van toen was gelijk aan het sparen van calorieën voor barre tijden: De homo neanderthalensis van ‘House Stark’ wist het al langer: ‘winter is coming’. Mocht je diezelfde man de weg wijzen naar de colruyt en hem een winkelkar in zijn handen duwen, zou hij waarschijnlijk meteen hetzelfde doen (of nog beter, collect en co).


Dit fenomeen zit nog steeds in ons DNA geprogrammeerd en daarom hebben we nog steeds de neiging om voor de gemakkelijkste optie te kiezen. Het is eigenlijk heel natuurlijk om liever in uw zetel te willen zitten na het werk, dan nog aan sportactiviteiten deel te nemen. Voel je dus zeker niet slecht of abnormaal als je een dag niet gesport hebt of als je steeds al uw moed moet bijeen rapen om je naar de fitness te sleuren.


Zijn we nu echt een couch potato in vergelijking met onze voorouders? En als ik nu een uurtje per dag actief bezig ben in het huishouden of na het werk de sportschool opzoek, ben ik dan niet even actief geweest? Ik kom dagelijks aan 10.000 stappen, is dit dan genoeg? En van waar komen deze 10.000 stappen?


Benieuwd?


Michiel


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page