top of page

4# De Voeten: Bring the Feet Back | The Story of the Human Body

Niets zo zalig om na een lange werkdag de schoenen uit te doen en onze voeten te verlossen van die spannende hakken, stugge sneakers, smalle kostuumschoenen enzovoort enzovoort.. Tijd om ze te laten ademen, te herademen. Ze zijn een schim van zichzelf, een slechte date geworden: dom, gevoelloos, zwak en gebrainwasht.. Het resultaat van ze dagelijks op te sluiten en hun werkelijke functie te gaan verwaarlozen. Hoe zijn we nu van de ‘op handen en voeten lopende aap’ tot de rechtopstaande mens in dure witte sneakers gekomen.


Waar ging het mis? Het moment dat we uit de bomen geklommen zijn om rechtop te lopen, of het moment dat er een high-fashion neo-neanderthaler het nodig vond dat er een stuk leer onder zijn voetzool moest komen, en zo een nieuwe rage wou starten?

Het antwoord ligt ergens in het midden. De tijd dat de voeten de functie hadden om in bomen te klauteren en ons tweede paar handen vormden, is voorbij. Hierdoor was de vroegere voet een stuk flexibeler en beter bezenuwd om meer specifieke bewegingen te kunnen uitvoeren. Door onze voet aan de grond te zetten, veranderden we hiermee de functie van de voet. Ons contactpunt met de begane grond moest enerzijds dienen voor stabiliteit (zodat we niet omvallen en ons gewicht kunnen dragen) en anderzijds mobiliteit, zodanig dat we kunnen wandelen, lopen, springen, hurken enzovoort.. De voet moet dus met dezelfde verouderde bouwstenen een architecturaal meesterwerk worden.


De oplossing?

Extra bindweefsel tussen de verschillende voetbeentjes om de stabiliteit te vergroten, een breder gewrichtsoppervlak voor de druk in de gewrichten beter te verdelen en de vorming van de voetboog. De longitidunale voetboog is het samenspel van de voetbeentjes,de ligamenten en spieren die de voet als een brug ophangen. Door deze structuur wordt de voet plat bij de voetplaatsing en stijf wanneer de voet terug van de grond dient opgetild te worden. Samen met de grotere achillespees zorgt deze voetboog ervoor dat de opgewekte elastische energie van het wandelen goed hergebruikt kan worden.


Maar het moment dat onze high-fashion voorvader geboren werd en een stuk leer onder zijn voeten stak, veranderde er veel: De ondergrond wordt niet meer aangevoeld, onze tenen worden opgesloten in een te nauwe schoen, de voetboog hoeft een stuk minder te werken en de stabiliteit van de ligamenten en spieren worden overgenomen door de aaneensluiting van een stevige schoenzool met een stijf leder daarop geplakt. De proprioceptie valt weg, de biomechanica verandert volledig. Ons architecturaal meesterwerk die zich in de loop van tien- tot honderdduizenden jaren ontwikkelde, wordt vervangen door een stuk plastiek van 80 euro, de schoenzool.

Tijd om onze voeten hun leven terug te geven! Op de volgende posts geef ik tips om je voeten de aandacht te geven die ze verdienen, goede schoenen te kiezen en jouw voeten sterker te maken.


Michiel


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page